• Special day with children

          • Zážitkové učenie v 5.A a v 5.B triede 🇬🇧🤸

            Dnešok našim malým piatačikom spestrili študentky 2.ročníka bakalárskeho štúdia z Katedry anglistiky a amerikanistiky FF UKF v Nitre, pod vedením p. Mgr. Ivany Horváthovej, PhD. Počas štyroch vyučovacích hodín, plných anglického jazyka si zážitkovou a hravou formou  rozširovali svoje vedomosti nielen v slovnej zásobe, ale i v počúvaní, písaní a v gramatike. Využívali rôzne materiály, ktoré im ich "nové pani učiteľky" priniesli, ale i digitálne technológie, ktoré im cibrili ich zručnosti. 
            Žiaci boli rozdelení do dvoch skupín, pričom každá z nich bola zameraná na svoju vlastnú tému. 
            Žiaci 5.A triedy si pocestovali po svete, pričom si obohatili slovnú zásobu o nové slovíčka, zlepšili svoj posluch s porozumením, tvorili vety podľa cestovných lístkov, úporne zapájali všetky mozgové bunky pri opisoch a hľadaní všetkých možných slovíčok týkajúcich sa cestovania a dopravných prostriedkov, či súťažili medzi sebou v pozornosti. Táto aktivita mala u nich aj najväčší ohlas, keďže výhrou bola sladká odmena. 
            Žiaci 5.B triedy sa premiestnili do zvieracej ríše, kde si museli precvičiť slovnú zásobu za zvukov džungle. Počúvaním hudby museli napísať čo najviac zvierat, ktoré videli na obrázku. Aktivita bola zameraná na pozornosť a slovnú zásobu. Víťazi s najväčším počtom bodov boli odmenení sladkou odmenou. Pri zvieratkách zostali do konca dňa, pričom si zopakovali stupňovanie prídavných mien rôznymi aktivitami ako reťazová hra, hľadanie zvierat, ukazovanie pomocou zvukov. Nakoniec tvorili vlastné zvieratká. 
            Tento deň si piataci užili, bolo to pre nich niečo nové, zaujímavé. Všetci žiaci boli veľmi aktívni a disciplinovaní, zapájali sa do každej aktivity a radi by si takýto zážitkový deň ešte zopakovali. 
            Ďakujeme vedeniu školy, že nám umožnili zorganizovať zážitkový workshop v spolupráci s vysokou školou. A tiež by sme sa touto cestou radi poďakovali študentkám anglického jazyka za ich zodpovedný prístup a profesionalitu, ako aj ich školiteľke za sprostredkovanie spolupráce. 

            P.uč. Žáčiková a Šilhavíková

          • Súťaž 

          • Žiaci lll.B triedy sa aj tento rok zapojili do súťaže o najdlhšieho hada v COOP Jednota. Podarilo sa nám nazbierať úctyhodný počet COOP Jednota účteniek. Natočili sme  603,59 m.
             Držte nám palce! 
            Pani učiteľka A. Martinásková

          • Letná burza 🌞

          • Milí spolužiaci, posledný júnový týždeň pre vás chystáme našu prvú letnú burzu 😎. Máš doma veci, ktoré už nepotrebuješ,  ale možno urobia radosť niekomu inému? Prines ich do piatku 21.6. svojmu triednemu členovi školského parlamentu :). Vítané sú: knižky, hračky, doplnky, spoločenské hry, športové potreby, zberateľské kartičky, dekorácie ...a pod. Prosíme NENOSIŤ : oblečenie, elektroniku, drogériu ani živé zvieratá 🤪🙃. 

            Burza sa bude konať v stredu 26. 6. v tančiarni, prineste si do školy zopár eur vreckové :). Minimálna suma na burze bude 50 centov a maximálna 2 eurá 😉, takže určite natrafíte na niečo, čo vás poteší 😁. 
            Výťažok z burzy poputuje do triedneho fondu každej triedy - napríklad na koncoročnú zmrzku 😎. 

            Tešíme sa ! 

            Váš školský parlament 👋

          • Herbáre z 1.B 🌿🌱🍃🍁🍂


          • So žiakmi 1.B sa na hodinách prvouky učíme poznávať prírodu. Spoznávame byliny, kríky aj stromy. Aby si ich ľahšie zapamätali a spoznali, vyrobili si doma (s pomocou rodičov) takéto krásne herbáre. 🌿🍁
            Oceňujem nápaditosť, rôznorodosť listov...  Zvládli to super 😉👍.
            Mgr. L. Sabopálová

          • Triedenie po anglicky

          • Dnes sme sa my siedmaci naučili 3 dôležité slová: REDUCE, REUSE, RECYCLE. Dozvedeli sme sa prečo a ako triediť odpad a aj sme si to prakticky vyskúšali. Veď triedenie je predsa fun 👍😊 Triedy VII.A a VII.B + p.u. Veronika Andočová

          • 🦬🌞Výlet do Topoľčianok, IV.A a IV.B 🚌🏰              


          •        Dnešný štvrtácky výlet do Topoľčianok mal všetko, čo ku výletu patrí, ba aj niečo naviac. Našou prvou zastávkou bola známa zubria zvernica pri obci Lovce. Prišli sme práve tak, aby sme videli kŕmenie  monumentálnych zubrov hrivnatých. O týchto zvieratách sme sa tiež mnohé dozvedeli z výkladu sprievodcu a s úsmevom sme skonštatovali, že oddnes si už niektoré deti veru nebudú mýliť zubry a zruby. 😃                         Areál uprostred lesov bol výborným miestom na občerstvenie , relax a hry. Naša cesta pokračovala ďalej do Topoľčianok. Aký by to bol výlet bez zmrzliny a stánkov? Túto časť výletu sme teda naplnili do bodky na námestí, odkiaľ sme sa presunuli do nádherného areálu kaštieľa. Minulosť a kus našich dejín  na nás doslova dýchal z každého priestoru kaštieľa, z každučkého kúska exponátu, nábytku či obrazu.  Deti sa dozvedeli mnohé zaujímavosti z našej histórie, čerešničkou na torte bola pracovňa T.G. Masaryka s knižnicou, nádvorie s fontánou a neodmysliteľný obchodík so suvenírmi. 
                  Čím bol náš výlet výnimočný bola samotná cesta autobusom, ktorý sme spontánne pretvorili na „hudobný.“ Síce žiadny nový, ale skôr  neprávom zastaraný zvyk...Po celú dobu tam i späť  zneli piesne. Moderné, ľudové, staré i súčasné. My starší sme si  naozaj nostalgicky spomenuli na naše školské výlety a veru sme mali krásne déja vu (video pod príspevkom).  Po rokoch sme zažili cestu, kedy deti v autobuse nepozerali do mobilov, ale  s radosťou a spoločne spievali a bavili sa.  Nálada bola fantastická! Dnešný deň bol skrátka plný fascinujúcich zážitkov a taký  nabitý dobrou náladou , že sme s veľkou ľútosťou  poobede pred školou vystupovali z autobusu.  
            Triedne učiteľky L.Villemová, A. Cagáňová a naše skvelé asistentky A. Ferencziová a A.Kecskésová
                          

             

          • Výlet Nitra


          • Výlet Nitra
            Dnešný deň 5.6.2024 strávili žiaci lll.B v Nitre. Cesta vlakom ubehla rýchlo a presun do kasární bol ešte rýchlejší. Žiaci si nevedeli predstaviť, čo ich čaká. Videli rôznu vojenskú techniku, hasičskú techniku, policajné vozidlá. Ukázali, že sú zruční pri obväzovaní rán a niektorí si vyskúšali oživovanie na figuríne. Videli vojakov a ich zbrane v akcii i nástup a cvičenie Čestnej stráže prezidenta republiky. Zažili skvelé dopoludnie.

            Tr.uč. A Martinásková, pani uč. K. Papierniková

             

          • Exkurzia 🚒 hasičská stanica Šurany 🚒


          • Dňa 29.5.2024 sa žiaci 1.A a 1.B zúčastnili exkurzie v hasičskej zbrojnici v Šuranoch. 🚒Cestovali sme vlakom, čo bolo pre niektorých žiakov super zážitkom, lebo takto cestovali prvýkrát.🚂
            Po príchode na hasičskú stanicu nás privítali milí páni hasiči a žiakom vysvetlili a ukázali všetky hasičské autá, hasičské vybavenie, hasičské pomôcky aj oblečenie. Žiaci si dokonca vyskúšali sedieť v hasičských autách, skúšali ich hasičské obleky či prilby. Na záver sa s nami rozlúčili hukajúcou sirénou. 🚨
            Keďže bolo krásne slnečné počasie 🌞, exkurziu sme zavŕšili super sladkou osviežujúcou zmrzlinou 🍦. Čakanie na vlak sme si skrátili chvíľkou na detskom ihrisku 🛝.
            Tr. učiteľky Mgr. M. Machatová, Mgr. L. Sabopálová a asis. uč. A. Kecskésová

          • Zážitkové učenie na hodine anglického jazyka v III.A triede ☀️🤸🕵️🇬🇧

          • Keď ti trieda malá, vybehni na školský dvor. Veď učenie nemusí prebiehať len v triede. A keďže nám dnes konečne po daždi vyšlo slniečko, naši malí tretiaci na hodine anglického jazyka vybehli na školský dvor, kde si zábavnou formou spolu s pani učiteľkami zopakovali, čo sa doteraz naučili. Na príkaz pani učiteľky museli vykonávať rôzne povely a povolania, ktoré odzneli v anglickom jazyku. 

            Hodinu sme si užili, deti zažili novú formu výučby, a pritom sa aj zabavili. 

            P.uč. Šilhavíková a Žáčiková

          • Poďakovanie

          •  

            Dňa 4. 6. 2024 sa uskutočnil dobrovoľný odber krvi v Kultúrnom dome v Komjaticiach. Odberu sa zúčastnilo 32 darcov krvi z Komjatíc. Všetkým darcom krvi veľmi pekne ďakujeme. Vážime si, že ste darovali vzácnu tekutinu, ktorou pomôžete ľuďom, ktorí to veľmi potrebujú.
            Poďakovanie patrí aj pánovi starostovi, Petrovi Hlavatému, ktorý zabezpečil občerstvenie pre darcov krvi. Veľké Ďakujem patrí pani Elene Púčikovej a žiakom z krúžku Mladý záchranár: Tamarke, Nelke, Peťke a Jakubovi.

            Tešíme sa na stretnutie pri dobrovoľnom odbere krvi v septembri 2024. Pozývame aj tých, ktorí v priebehu nasledujúcich mesiacov dosiahnu vek dospelosti, aby prišli medzi nás.
            Všetci ste srdečne vítaní.

             

            PaedDr. Katarína Hanesová                                                                                                     
            MS SČK Komjatice

          • V ríši rozprávok

          • Dnešný deň 3.6.2024 žiaci 2.A a 2.B triedy strávili v RÍŠI ROZPRÁVOK v Kolárove. Deti privítal kráľ Fidibald II. v jeho paláci, kde si pozreli predstavenie Cisárové nové šaty. Po predstavení žiakov čakal výborný obed s koláčikom. Následne vstúpili cez neviditeľnú bránu do RÍŠE ROZPRÁVOK. Program sa ukončil olavrantom pri vodnom mlyne. 
            Tr.p.učiteľky Hlinková, Králiková a p.asistentka Garayová

          • 🎉🎊🎁VŠETKO NAJLEPŠIE K MDD 👧🧒🏼🎉🎊


          • Milé deti,

            pri príležitosti Vášho sviatku Vám želáme veľa radosti zo života, úspechov a odhodlania, mnoho úsmevných chvíľ, pretože vidieť radosť v detských očiach je tým najkrajším darom, ktorý môžeme dostať.
            Milé deti, buďte milované a šťastné…❤️

          • 🎣🎣🌤️🐟🦈🌊RYBÁRSKY MDD V ŠTRKÁRNI

          • MDD očami PhDr. Mateja Ludasa, predsedu Rybárskej spoločnosti Komjatice

            Rybárska spoločnosť Komjatice v spolupráci so Základnou školou Ondreja Cabana v Komjaticiach pripravila deťom Rybársky deň spojený s pretekmi v love rýb. Deti z rybárskeho krúžku si porovnali svoju šikovnosť počas rybárskych pretekov a žiaci zo základnej školy mali možnosť zabaviť sa na nafukovacich atrakciách, opiecť si špekačky na ohni, dosýta sa najesť kotlíkového gulášu, zmrzliny a cukrovej vaty. Rybársky deň skončil vyhlásením najúspešnejších malých rybárov a s pozvánkou na stretnutie aj budúcom roku. Víťazom pretekov sa stal Jakub Kmeťo s úlovkom 14-tich rýb. Druhú cenu získal Jakub Uhrík a tretiu cenu Tereza Sekulová. Úspešným rybárom gratulujeme a prajeme veľa ďalších kapitálnych úlovkov! Rybárska spoločnosť Komjatice 

            Text: PhDr. Matej Ludas
            Fotoreportáž: PaedDr. Lucia Repková
            Dron foto: Ing. Michal Repka
            —————————————————————

            MDD našimi očami

            Hoci, dnes už od skorého rána “visel dážď za nohy” a občas nás aj osviežil🌦️ 😉, nám to nevadilo a dnešný perfektný deň sme si v štrkátni užili v dosýtosti. Deti odchádzali domov s plnými bruškami, s kopou zážitkov a s úsmevom na tvári. Dokazujú to aj dlhé rady na dobroty: špekačky, guláš, zmrzku, kofolu…
            V závere akcie obehli chalani z 5.B areál a vyzbierali odpadky po tých, ktorí si ich “zabudli” odhodiť do koša a veru nebolo ich málo. Chalanom patrí za ochotu veľká pochvala! 👏
            Po príhovoroch pani riaditeľky Mgr. Marty Gocníkovej a pána predsedu RSK vyhodnotili a ocenili tých najlepších. Rybári odovzdali deťom hodnotné ceny. Ďakujeme!
            ———————————
            POĎAKOVANIE
            Vedenie ZŠ s MŠ Ondreja Cabana, učitelia i žiaci ďakujú členom Rybárskej spoločnosti Komjatice a OCÚ Komjatice za zorganizovanie úžasného MDD v štrkárni a rybárskych pretekov. Deň sme si dosýtosti užili… 
            ĎAKUJEME ❤️

            (Príspevok: Lucia Repková)

          • Divy starovekého sveta očami šiestakov 🏛🫶

          • Tešíme sa, že v dejepisnom múzeu pribudli ďalšie skvosty na našu rozrastajúcu sa výstavu starovekých pamiatok. Naši šiestaci opäť prekvapili nápaditými papierovými, elektronickými či 3D  dielkami, ktorým nechýbala ústredná myšlienka ani vtip 🙂 ❤️.  Za ich úsilie, zanietenosť a vynaliezavosť si zaslúžia veľkú pochvalu. 👏👍

            Veď posúďte sami 😉. 

            Mgr. Miroslava Müllnerová , vďačná dejepisárka

          • Tvorenie pre radosť - 3.A trieda💮🌷🪻🌺☀️

          • Dňa 30.5.2024 žiaci 3.A triedy absolvovali tvorivé dielne v MÚZEU JÁNA THAINA v Nových Zámkoch. Cestovali sme vlakom. Po príchode do Nových Zámkov sme sa presunuli do múzea, kde nás privítala lektorka. Žiaci zažili skvelé dopoludnie, pri ktorom využili svoje kreatívne schopnosti. Vyrobili krásne práce, ktoré dostali za odmenu domov. Žiaci boli pochválení za úžasnú disciplínu a odchádzali s úsmevom na tvári. Po chutnom obede sme strávili popoludnie v parku. Príjemným prekvapením boli pochúťky od "Babičkine dobroty od Eriky", na ktorých si žiaci veľmi pochutili. Cestou domov vlakom sme spomínali na super strávený deň plný zážitkov. Žiaci sa už teraz tešia na ďalšie zážitkové učenie.
            Triedna učiteľka : Mgr. Jana Letková, pani asistentka Ing. Silvia Kajanovičová

          • 🧪🌡️🚰💡Malí fyzici

          • V tomto školskom roku sa žiaci 6.ročníka začali učiť nový predmet fyzika. Naučili sa veľa o vlastnostiach kvapalných, plynných, pevných látkach a telesách a tiež o fyzikálnych veličinách hmotnosť, dĺžka, objem a hustota. Ku koncu roka sa z nich stali malí fyzici, ktorí svojim spolužiakom predviedli a vysvetlili rôzne fyzikálne zákonitosti formou jednoduchých pokusov.
            Žiaci sa na pokusy svedomito pripravili, za čo im patrí veľká pochvala.
            Mgr. Martina Karasová

          • ŠKD v kine

          • Dnes sme boli zo ŠKD v kine.  Vybrali sme si rozprávku Garfield. 
            Ako je už z názvu každému jasné,  bolo to o tlstom kocúrovi a jeho úsmevných príhodách. Ako to už v rozprávkach býva, aj v tejto bolo niečo poučné. 
            Deti sa pri rozprávke veľa nasmiali,  určite aj naučili a s pekným zážitkom sa vracali domov.

            pani vych. Janka Mrázová