• Svetový deň vody v 3.B


          • Dnes si žiaci lll.B tematickým vyučovaním pripomenuli SVETOVÝ DEŇ VODY
            Vyriešili tajničku, a úlohy v pracovnom liste  na tému: Voda,    tvorili pojmovú mapu a snažili sa vysvetliť slová spájané s vodou, kraslili obrázok o vode, rozprávali sme sa o znečisťovanií vôd aj o možnostiach ochrany tejto vzácnej tekutiny. Vyrobili si kvapku vody z papiera. Žiaci si deň užili a boli naozaj šikovní.
            tr. uč. A. Martinásková

          • IQ olympiáda

          • Milí žiaci, 
            radi by sme Vás informovali o možnosti zapojenia sa do 13. ročníka súťaže IQ olympiáda.

            --
            Čo je to IQ olympiáda?
            Súťaž pre deti z celého Slovenska, ktorá sa teší medzi deťmi veľkej popularite. O tom svedčí už 12 úspešne zorganizovaných ročníkov súťaže, celkovo okolo 75.000 zapojených detí z takmer 600 škôl. IQ olympiáda nie je len súťažou pre deti, ale snaží sa naplniť aj vyšší cieľ. Tým je identifikácia nadaných žiakov s nadpriemerným inteligenčným kvocientom a ich následná podpora.

            Súťaž prebieha celkovo v 3 kolách - školské online, regionálne semifinále, celoštátne finále. V rámci nich riešia žiaci rôzne úlohy, ktoré pokrývajú širokú škálu intelektových schopností a mapujú nadanie v rôznych oblastiach (verbálne schopnosti, priestorová orientácia, praktická inteligencia, vrodená logika, kreativita, pamäť, funkčná gramotnosť a pod.). Výsledkom však nie je výška IQ, ale iba počet bodov za vyriešenie testu. Do súťaže sa môžu zapojiť žiaci 5. až 9. ročníka základnej školy a prímy až kvarty osemročných gymnázií. Účasť žiakov je bezplatná.

          • Mesiac knihy v 2.A

          • V 2.A sme si pripomenuli MAREC mesiac knihy. Z triednej knižnice sme si vybrali knižku, ktorú sme si prečítali a zopakovali sme si ako zaobchádzať s knihou, aj dôvody, prečo je čítanie dôležité, zopakovali sme si písanie slabík de, te, ne, di, ti, ni, li na vetách z knižiek, ktoré sme museli prepísať do zošitov. Na záver sme si vyrobili záložky, ktoré budeme používať v našich obľúbených knižkách. 
            Tr.uč. Králiková

          • Vyhodnotenie OK CHEO

          • Dňa 14. 3. 2024 sa uskutočnilo okresné kolo chemickej olympiády v Nových Zámkoch. 
            Vo veľkej konkurencii obsadil krásne 3. miesto Matej Martiš z VIII. A triedy. 
            Matejovi blahoželáme a ďakujeme za úspešnú reprezentáciu našej školy. 
            Držíme Ti palce a prajeme veľa úspechov v krajskom kole a na ďalších súťažiach.

            PaedDr. Katarína Hanesová

          • Milujem slovenčinu - výtvarná výchova

          • Svoju lásku k ľúbozvučnej slovenčine a nádhernej slovenskej krajine výtvarne vyjadrili naši ôsmaci a siedmaci formou plagátu. Ich hlavnou úlohou bolo zaujať a upútať. Šikovní výtvarníci to dosiahli výberom a kombináciou farieb, vhodne zvolenými typmi a veľkosťou písma, a tiež nápaditými kresbami. Veď posúďte sami...

            Mgr. Nadežda Gallová

          • Čítanie nás baví 📖📕📚📜❤️


          • Naši žiaci  zo 4.B si aj tento rok s radosťou pripomenuli Marec-mesiac knihy. Všetci si do školy priniesli svoje obľúbené knihy, z ktorých si každý deň spoločne čítali. S pani učiteľkou sa rozprávali o histórii  vzniku knihy a o význame čítania kníh pre rozvoj osobnosti človeka.
            Každý žiak predstavil svoju obľúbenú knihu, z korej urobil aj pekný projekt. Deti knihy milujú,čo bolo aj vidieť.Cez prestávky si vždy posadali na chodbu,kde si spoločne čítali a rozprávali sa o svojich knižkách.Čítanie našich žiakov naozaj baví a ja som na nich veľmi hrdá❤️.
            Tr. učiteľka Mgr.Lenka Villemová

          • Z aktivít ŠKD

          • Marec mesiac knihy v Škd.  
            Výroba vlastných príbehov a kníh. 
            Čítanie a prezeranie kníh a encyklopédii. Jarná výzdoba triedy.
            Pani riaditeľke ďakujeme za krásne nové koberce, z ktorých sa deti veľmi tešili.  
            Pani vych. Mgr. Malvína Morvaiová

          • 🟡PÁN NÁPAD ZACHRAŇUJE SVET🟡


          • Dnes sa žiaci 1.-5. ročníka zúčastnili na divadelnom predstavení spojenom s besedou s hercami a predajom kníh v KD v Komjaticiach. Privítali sme medzi nami výborných hercov z Divadla TUŠ a pani Magdalénu Fazekašovú z vydavateľstva Trio Publishing, ktoré krásne príbehy pána Uličianskeho vydáva knižne, a pod ktorej záštitou sa toto podujatie konalo.
            Spolu s pani učiteľkami sa žiaci na tento deň pripravovali, čítali príbehy, písali čitateľské záznamy, kreslili ilustrácie, hľadali na internete informácie a písali referáty o výbornom slovenskom autorovi Jánovi Uličianskom. 
            Dnes, pred našimi očami ožil jeho knižný príbeh - Pán Nápad zachraňuje svet. Išlo o ekopríbeh o záchrane našej ohrozenej planéty. Na jeho záchranu nepotrebujeme nič iné, len lásku k svetu, v ktorom žijeme...
            V závere naša pani riaditeľka Mgr. Marta Gocníková umelcom poďakovala a žiaci im odovzdali darčeky.
            Pán spisovateľ Uličiansky sa, žiaľ, na dnešnej besede nemohol zúčastniť, my sme mu však nahrali pozdrav, ktorý mu pošleme…🤗🥰 (pozdrav si môžete pozrieť v komentári)
             
            Ďakujeme za krásny umelecký zážitok.
             
            Príspevok: PaedDr. Lucia Repková

          • 🧞‍♂️ZÁŽITKOVÉ VYUČOVANIE SJL 🧞‍♂️ Divadelné dopoludnie v Starom divadle Karola Spišáka v NR - Aladín 

          • Dnes sme my, žiaci z 5.B, “vzlietli na lietajúcom koberci” a zažili sme jeden z príbehov Tisíc a jeden noci, ktorý nám rozpovedala múdra Šeherezáda. Príbeh o chlapcovi Aladínovi, ktorý má zlaté srdce a túžbu v očiach, a na ktorého meno je zakliata čarovná lampa. O Džinovi, duchovi z lampy, ktorý splní každé prianie na počkanie… A tiež o princeznej Budúr, ktorej kráse sa neubráni najsilnejší zo silných ani najmúdrejší z múdrych. Aj o vezírovi Maghrebovi, ktorý chce získať krásnu princeznú i čarovnú lampu a ovládnuť celý svet.

            Vyzdvihujeme úžasné výkony umelcov, nádherné kostýmy a kulisy, kombináciu spevu, slova a hudby, klasického, bábkového i tieňového divadla…
            Predstavenie sa žiakom veľmi páčilo a spoločne so mnou Vám odporúčame, “vzlietnuť na lietajúcom koberci” tiež. 😊

            A ja ešte doplním, že naša aktivita bola aj o etikete v divadle - vysvetlení určitých nepísaných pravidiel, že ako sa v divadle správať a čomu sa radšej vyhnúť.

            Ja musím mojich žiakov pochváliť, boli disciplinovaní a pravidlá etikety dodržiavali, začo dostali od zamestnancov divadla pochvalu a mňa potešil komentár: “aké máte dobré deti”. ❤️

            PaedDr. Lucia Repková

            (Foto z predstavenia - zdroj internet)

          • T9 2024

          • Dňa 20.3.2024 ( streda ) sa uskutoční celoštátne testovanie žiakov 9. ročníka základných škôl v čase od 8:00 - 11:50 ( žiaci s upravenými podmienkami 1.skupina obmedzenia do 12:20). Žiaci budú testovaní zo slovenského jazyka a literatúry a z matematiky. 

            Účasť každého žiaka je povinná. V prípade neúčasti sa žiak musí zúčastniť náhradného testovania v školách, ktoré určí RÚŠS v spoluprác s NIVAM dňa 4.4.2024.

            Základné informácie k testovaniu a tiež harmonogram testovania nájdete na www.nivam.sk

            https://www2.nucem.sk/dl/5659/Zakladne%20informacie%20T9%202024.pdf


             

          • PROSBA O POMOC - VYPLNENIE DOTAZNÍKA K RIGORÓZNEJ PRÁCI

          • PROSBA O POMOC - VYPLNENIE DOTAZNÍKA K RIGORÓZNEJ PRÁCI: Sharenting - fenomén moderného rodičovstva 

            Dobrý deň,
             
            moje meno je Lenka Šovčíková a obraciam sa na Vás s prosbou o pomoc pri výskume k mojej rigoróznej práci. Chcela by som Vás poprosiť o pomoc pri sprostredkovaní dotazníka rodičom detí.
            Ďakujem Vám!

            Prikladám link na dotazník: https://forms.office.com/e/AtCffrk1pQ

            S pozdravom,
            Lenka Šovčíková

          • Stop násiliu a šikane 


          • *****************************
            KOZMO a jeho dobrodružstvá na 1. stupni🛸🚀🪐💫   
                
            Na našej škole  už druhý mesiac prebieha preventívny program  prevencie šikany pod vedením sociálnej pedagogičky Mgr. Rešetárovej, ktorého sa  deti z jednotlivých tried 1.stupňa  zúčastňujú každý druhý týždeň. Aktivity sú zamerané na podporu zdravých medziľudských vzťahov, vedúce ku vzájomnému rešpektu, úcte ale i zdravej asertivite.  Sprievodcom detí je bábka Kozmo . Program je dostupný aj na webstránke: https://kozmove-dobrodruzstva.sk/kto-je-kozmo/, takže si Kozmove poučné dobrodružstvá a rady vedia deti pozrieť aj doma spoločne s rodičmi. Deti sa na sedeniach zaujímavou formou presviedčajú o tom,  že svet bez pravidiel nie je funkčný, krikom sa konflikty nedajú vyriešiť, že každý máme svoje povinnosti, ale i práva, že sme každý jedinečný .... všetky činnosti  sú podporené krátkymi videami, hrovými činnosťami, spoločnými aktivitami, pracovnými listami, ale osobnými vyjadreniami a pohľadmi, vyjadrením pocitov. Do aktivít sa môžu zapájať aj rodičia detí, ktorí dostávajú raz za týždeň dobrovoľnú výzvu, napr. na spoločné večerné rozhovory s deťmi na danú tému.  

            Učiteľky a asistentky 1. stupňa

          • Lit. súťaž JUBILEUM - vyhodnotenie

          • 🟡🟢🟡🟢🟡🟢🟡🟢🟡🟢🟡🟢🟡
            VYHODNOTENIE
            Pri príležitosti 50. výročia pôsobenia ZŠ v súčasnej budove sme pre Vás pripravili literárnu kreatívnu súťaž.
            Táto súťaž bola pre nás príležitosťou nielen na oslavu, ale aj na povzbudenie a podporu tvorivosti a literárneho nadania našich žiakov. 

            Víťazi budú počas najbližšieho spoločného vyhodnotenia súťaží ocenení diplomom a sladkou cenou a ich práce sú publikované v školskom časopise aj našej webovej stránke v sekcii Školský časopis, a tiež boli súčasťou výstavy v kultúrnom dome počas slávnostnej akadémie.

            Odborná porota rozhodla nasledovne:

            NAJKRAJŠIE PRÁCE NAPÍSALI ŽIACI:
            Teo Vrabec 5. A, Mária Piková 6. A, Radovan Benc 6. B, Mia Virgová 6. B, Natália Dragúňová 7.A, Mia Puzúrová 8.A, Tamara Vanková 8.A, Nataša Hralová 9.A, Jadranka Václavová 9.A, Sofia Repková 9.A, Ema Bulková 9.A, Ema Hlavatá 9.A.

            Milí žiaci, ĎAKUJEME vám za Vaše úžasné literárne práce, vážime si Váš prístup a zanietenosť.

            Pani učiteľky slovenského jazyka a literatúry
            (Mgr. Gallová, PaedDr. Repková, Mgr. Buranská, Mgr. Cagáňová)

          • Medzinárodný deň materinského jazyka v 6. A a 6. B

          • "Ó, mojej matky reč je krásota, je milota, je rozkoš, láska svätá!"
            Slovami klasika sme s našimi šiestakmi otvorili týždeň venovaný materinskému jazyku pri príležitosti  Dňa materinského jazyka so zameraním na osobnosť Ondreja Cabana. Talentovaná recitátorka Olívia Gilányiová nám veľmi precítene a pôsobivo vyrozprávala svoj nezabudnuteľný sen, v ktorom sa stretla s Ondrejom Cabanom. Čo je "písmomaliarstvo" sa žiaci dozvedeli pri vytváraní kaligramov, z ktorých si v triede vytvorili zaujímavú nástenku. Pracovali sme nielen na vyučovacích hodinách ale i doma.   Žiaci vyhľadávali a niektorí aj vymýšľali najdlhšie slovenské slová. Zároveň sa pokúšali vytvárať slová a vety dávajúce rovnaký zmysel pri čítaní odpredu aj odzadu- PALINDRÓMY. Pri našich tvorivých aktivitách sme sa spoločne i zabavili. Napríklad pri zisťovaní , z akých rôznych jazykov a aké nové slová ( najmä prezývky) pribudli do našej slovnej zásoby. 
            Netradičný a zaujímavý týždeň sme ukončili vychádzkou k buste O. Cabana, kde sme si zapálením sviečky a položením kvetov symbolicky uctili jeho pamiatku. 
            Ďakujeme za všetko Ondrej Caban.  
            Mgr. Nadežda Gallová

          • PROSBA O 2% Z DANE. ĎAKUJEME!

          • Darujte deťom 2% zo svojich daní.

            Vážení rodičia, 
            dovoľujeme si Vás požiadať o 2% z dane pre OZ Aliancia Platan na našej škole.

            Ďakujeme Vám za Vašu doterajšiu podporu.

            VYHLÁSENIE o poukázaní podielu zaplatenej dane z príjmov fyzickej osoby si môžete stiahnuť tu: Vyhlasenie_2_(1).pdf

            V prípade, že budete potrebovať pomoc s vyplnením tlačiva, radi Vám ju poskytneme - kontaktujte p. Bc. Zuzanu Ešekovú/ ZŠ Komjatice.