• Deň narcisov🌼

          • 18. apríl 2024 bol venovaný tradičnej zbierke “Deň narcisov” a naša škola sa opäť pridala a pomohla tak nadácii Liga proti rakovine vyzbierať finančné prostriedky na pomoc ľudom, ktorí trpia touto zákernou chorobou. Našich dobrovoľníkov - žiakov (Jakub Garbier, Natálka Dragúňová, Lea Lapšanská, Mirka Lehoťáková, Dominik Ulej, Nela Francelová, Kristína Galliková, Petra Halásová, Lucia Karasová, Táňa Vanková, Viki Verešová, Karin Nemešová, Jožko Bálint, Paulínka Borbélyová, Dianka Buranská, Sonička Soboňová, a Andrej Szabadka) a pána údržbára (Miloš Kuťka) ste mohli stretnúť nielen v škole, ale po celých Komjaticiach. Chceme sa veľmi pekne poďakovať všetkým darcom, ktorí prispeli dobrovoľnou sumou a pripli si drobný, ale výrazný narcis, symbol boja proti rakovine. Spoločne sa nám podarilo vyzbierať krásnu sumu: 1358,45€. ĎAKUJEME v mene všetkých malých aj veľkých bojovníkov ❤️ 

            p.u. Katarína Hanesová a Veronika Andočová

          • Po stopách slovenskej politiky a histórie 🇸🇰🏰

          • Dnes sme sa s našimi ôsmakmi vybrali do Bratislavy za politikou a národnou históriou, ktoré symbolizujú dve dominanty našej metropoly: Národná rada Slovenskej republiky a Bratislavský hrad. Návšteva nášho parlamentu bola pre nás  neobvyklým zážitkom najmä preto, že sme si priestory, ktoré poznáme iba z obrazoviek, mohli dôkladne prezrieť naživo.  Budovou parlamentu nás opäť sprevádzala pani Kittlerová, ktorej týmto ďakujeme za tradične skvelý výklad a cenné informácie o Národnej rade. Prehliadku nám spestrila priama účasť na rokovaní NRSR a následnom schvaľovaní predloženého zákona. Nasledovala beseda vo filmovej sále s poslancom Mariánom Kérym, ktorému týmto ďakujeme za čas a ochotu sa nám venovať.  Rozprávali sme sa predovšetkým o práci poslanca a fungovaní Národnej rady Slovenskej republiky. Naši ôsmaci sa do besedy aktívne zapájali množstvom zvedavých otázok.

            Naše kroky následne smerovali do múzea na bratislavskom hrade, ktoré ukrýva zbierku najcennejších pokladov našej národnej histórie: útlu, no fascinujúcu moraviansku venušu vyrezanú z mamutieho kla, ktorá má pre svoj vek (23 000 rokov) nevyčíslitelnú hodnotu, starobylé keltské mince, veľkomoravské šperky, zbrane, nástroje, erbovú listinu Bratislavy z pera Žiga Luxemburského a mnohé iné. Krásne priestory hradného areálu, ako aj socha Svätopluka vypínajúca sa pred ním, našu cestu za slovenskou históriou iba obohatili tou správnou atmosférou. Dnes sme si opäť raz pripomenuli, že iba národ, ktorý si váži svoju históriu - jej pamiatky a významné osobnosti, má perspektívu prežiť a rozvíjať sa. Naši velikáni Ľudovít Štúr, Michal Miloslav Hodža, či prvý predseda Národnej rady Jozef Miloslav Hurban, ktorí formovali politickú identitu Slovákov by s nami isto súhlasili. 🙂 🤍💙❤

            Ďakujeme našim žiakom za super deň. 

            Mgr. Mirka Müllnerová, Ing. Martina Šilhavíková

          • Deň Zeme - ŠKD

          • 🌏Deň Zeme🌍
            Do upratovania okolia školy sa zapojili aj žiaci z ŠKD so svojou pani vychovávateľkou Malvínkou.

          • OK - Biologická olympiáda

          • Dňa 11. 4. 2024 sa uskutočnilo okresné kolo náročnej biologickej olympiády v Nových Zámkoch. Našu školu úspešne reprezentovali v odbore zoológia:
            Rebeka Matejková z IX. B triedy - 7. miesto
            Alena Patassyová z VIII. B triedy – 10. miesto

            V odbore botanika:
            Mária Piková zo VI. A triedy – 4. miesto
            Viktória Vargová z VIII. A triedy – 5. miesto

            Dievčatám blahoželáme a ďakujeme za reprezentáciu našej školy.

            Učitelia biológie PaedDr. Katarína Hanesová a Mgr. Filip Vaško.

          • Deň Zeme

          • 🌍❤️🌳🌿🌲🌎☀️🌼🌺🌷🍀🦋🪲
            Deň Zeme je síce až 22. 04., ale my sme sa rozhodli skrášliť si, už tradične, areál našej základnej školy v predstihu. Využili sme krásne slnečné počasie a pracovali sme ako včielky.🐝🐝🐝

            🌸Vaše vedenie školy a pedagogický zbor🌸

          • Pytagoriáda

          • V dňoch 9. a 10. apríla 2024 sa konali Okresné kolá matematickej súťaže PYTAGORIÁDA. Našu školu reprezentovali žiaci 3. ročníka: Ela Grófová, Jana Šimonová a Matias Petík; žiaci 4. ročníka: Tamara Haydenová a Adam Pavelka; žiaci 7. ročníka: Tatiana Vanková a Peter Jaššo; žiaci 8. ročníka: Mia Pizúrová a Matúš Uher. 
            Všetkým našim šikovným počtárom ďakujeme za účasť a Adamovi Pavelkovi gratulujeme k titulu „úspešný riešiteľ“.
            p. u. matematiky: A. Cagáňová, J. Letková, L. Villémová a V. Andočová

          • Okresné kolo - MATEMATICKÁ OLYMPIÁDA

          • Dňa 3. apríla 2024 sa uskutočnilo Okresné kolo súťaže Matematická olympiáda. Našu školu reprezentovali žiaci 6. ročníka: Jakub Garbier a Danko Klobučník; žiaci 7. ročníka: Natálka Dragúňová a Miško Bálint; a žiačka 8. ročníka: Viki Vargová. Všetci sa veľmi snažili, mozgové závity im pracovali naplno, za čo im veľmi pekne ďakujeme a veríme, že sa opäť o rok zapoja do MO 2025 a motivujú aj svojich spolužiakov 👍 

            p. u. matematiky Mária Kéryová a Veronika Andočová

          • Obvodné kolo v malom futbale žiakov

          • Dňa 12.4.2024 sa zúčastnili naši žiaci 3. a  4. ročníkov obvodného kola v malom futbale žiakov v Šuranoch „Mc Donald’s cup“. V skupine bolo 5 družstiev a dosiahli sme sme nasledovné výsledky:
            ZŠ s MŠ O. Cabana Komjatice – ZŠ Veľký Kýr 1:0
            ZŠ s MŠ O. Cabana Komjatice – ZŠ Michal nad Žitavou 0.0
            ZŠ s MŠ O. Cabana Komjatice – ZŠ Mojzesovo 6:0
            ZŠ s MŠ O. Cabana Komjatice – ZŠ Bernolákova Šurany 2:0

            V skupine obsadili 1. miesto a postúpili do semifinále.
            Blahoželáme.

            Mgr. Katarína Papierniková

          • DEŇ NARCISOV

          • Dňa 18. 4. 2024 (štvrtok) sa ZŠ s MŠ O. Cabana zapojí do Dňa narcisov. Žiaci budú pripínať narcisy za ľubovoľnú cenu. Všetci dobrovoľníci budú označení žltým tričkom s identifikačným číslom priamo na tričku. Peniaze budú vyberať do označených bielych pokladničiek.

            Na pokladničke je aj QR kód – pokiaľ by človek chcel prispieť, ale nemá hotovosť, môže prispieť priamo cez QR kód  jeho nasnímaním. Dobrovoľníci budú na viacerých stanovištiach v Komjaticiach: škola, Jednota na Námestí, TESCO, pošta, zdravotné stredisko a okolie Komjatíc.
            Všetky financie budú použité na poskytovanie všestrannej, predovšetkým psychosociálnej podpory a pomoci onkologickým pacientom a ich rodinám, na informovanie verejnosti o význame a potrebe prevencie.

            Veľká vďaka všetkým, ktorí sa do zbierky zapojíte.

            PaedDr. Katarína Hanesová

          • NÁVŠTEVA DIVADELNÉHO PREDSTAVENIA - POVALA

          •  

            Dnes (11.4.2024) zažili žiaci 1.-5. ročníka našej ZŠ neopakovateľné dobrodružstvo…
            Navštívili sme Divadlo Andreja Bagara v Nitre. 
            Mali sme možnosť sledovať známych slovenských hercov v akcii - v predstavení POVALA. Je to trochu rozprávka, trochu muzikál o jednej povale medzi nebom a zemou, kde je možné naozaj všetko. 

            Nadčasový príbeh so skvelou hudbou Gábora Pressera zabavil malých i veľkých. Predstavenie zároveň ponúklo všetko, čo miluje detský divák. Sú v ňom rozprávkové postavy, duchovia, gangstri, superpočítač, vynálezca, dobrá a zábavná babička, smiešni detektívi aj zaľúbenci. 
            Muzikál Povala priniesol dobrodružstvo, vtip, napätie, tajomstvo, ale hlavne, čo je dôležité, šťastný koniec. Je o hľadaní dobra v našom svete a v každom z nás… ❤️

            Ďakujeme za skvelý umelecký zážitok.👏👍

            Triedne pani učiteľky a pani asistentky 1.-5. ročníka

            (Fotografie z predstavenia-zdroj internet)

          • Pytagoriáda - okresné kolo


          • Dňa 9.4.2024 sa žiaci J. Šimonová, E. Grófová, M. Petík z 3.A; A. Pavelka zo 4.A a T. Haydenová zo 4.B zúčastnili matematickej súťaže Pytagoriáda - okresné kolo.
            Mgr. Lucia Sabopálová

          • ČITATEĽSKÁ OLYMPIÁDA


          • Dňa 10. apríla sa u nás v škole konal tradičný súboj tried vo vedomostiach zo slovenského jazyka a literatúry s názvom Čitateľská olympiáda. 
            Súťažili vybraní žiaci 6. a 7. ročníka.
            Dokázali, že dobre poznajú svoj materinský jazyk, vyznajú sa v literárnych pojmoch, vedia vyhľadávať v knihách dôležité informácie. 
            Zapojili aj svoje tvorivé bunky a vytvorili nápadité básničky.

            Z prvého miesta sa nakoniec tešili žiaci 7.A triedy, tesne za nimi skončili žiaci 6.A a 6.B triedy.

            Všetci žiaci sa dobre zabavili, zmerali si vedomosti s rovesníkmi a okrem dobrého pocitu si odniesli aj sladkú odmenu.
            Mgr. Zuzana Buranská

          • Divadelné predstavenie ZLODEJKA KNÍH v Novom divadle v Nitre

          •  

            Dnes navštívili žiaci 9. ročníka pomerne málo známe nitrianske divadlo, Nové divadlo, sídliace v priestoroch Matice slovenskej v Nitre.

            Nie veľmi početný (avšak výborný) herecký súbor zaujal kvalitným zábavným, no najmä poučným prevedením svetoznámeho románu z prostredia nacistického Nemecka v čase 2. svetovej vojny. Dielo ZLODEJKA KNÍH poznajú žiaci z hodín slovenského jazyka, mali teda možnosť porovnať literárne a divadelné spracovanie tohto románu.

            Predstavenie sa im veľmi páčilo, odnášajú si z neho príjemný zážitok i poučenie. Potešila ich aj hodinka strávená v nákupnom centre.

            Mgr. Zuzana Buranská, PaedDr. Katarína Hanesová

          • PIETNA SPOMIENKA NA OSLOBODENIE NAŠEJ OBCE

          • Dňa 27. marca 2024 si Obecný úrad Komjatice spolu so Základnou školou Ondreja Cabana pripomenuli 79. výročie oslobodenia našej obce Sovietskou armádou v 2. svetovej vojne. Po privítaní a úvodných slovách nasledoval príhovor pani riaditeľky ZŠ Mgr. Marty Gocníkovej, básne s témou vojny i mieru predniesla žiačka Olívia Gilányiová. Nechýbal ani spevácky súbor Nádej pri ZO SZPB pod vedením pani Márie Kristlovej, ktorý túto spomienku obohatil piesňami s príznačnou tematikou. Slávnostný akt kladenia venca k pamätníku vykonal pán starosta obce Peter Hlavatý s pani riaditeľkou a zástupkyňou spev. skupiny Nádej.

            Všetkým, ktorí si dnes s nami pripomenuli toto výročie, aj tým, ktorí bojovali za slobodu, i tým, ktorí nechali svoje životy na bojiskách patrí hlboká úcta a poďakovanie - to najsrdečnejšie, najvrúcnejšie. 
             
            Na záver si zaželajme to, čo ľudia potrebujú najviac...zaželajme si MIER!
            Zaželajme si MIER všade vo svete, pevné zdravie, spokojnosť a trochu ľudského šťastia, na ktoré má každý človek nárok.

            PaedDr. Lucia Repková

          • Veľká noc v ŠKD

          • Príprava na Veľkú noc,  maľovanie vajíčok,  spev piesní,  kreslenie a rozhovor o veľkonočných sviatkoch  a tradíciách, pozorovanie jarnej prírody ďalekohľadom.

            Pani vych. Mgr. Malvína Morvaiová

          • Exkurzia Energoland Mochovce

          • Dňa 27. 3. 2024 sa naši ôsmaci vydali  na dobrodružnú cestu ODYSEU ENERGIE a navštívili zábavno-vzdelávacie centrum – Energoland v Mochovciach. Naším cieľom bolo preskúmať celú evolúciu energie od veľkého tresku až po blízku budúcnosť. Žiaci zistili  ako s energiou nakladal človek v minulosti a ako dnes. Prešli si rôznymi interaktívnymi aktivitami a zážitkovou formou učenia získali nové informácie a poznatky z chémie a fyziky.PaedDr. Katarína Hanesová a Ing. Martina Šilhavíková